9 Ocak 2010 Cumartesi

Hayati Bir Doku: Deri


İnsan vücudu, kendisini saran mükemmel bir zırh ile kuşatılmıştır. Bu zırh yumuşak dokusundan beklenmeyecek kadar sağlam ve koruyucu, rahatça hareket etmemizi sağlayacak kadar da esnektir.

Deri, yokluğu halinde insanın yaşamını sürdürmesini engelleyecek kadar hayati bir dokudur. Olmaması bir yana derinin bir bölümünün tahrip olması bile ciddi bir su kaybına sebep olacağından insanın hayatını yitirmesine yol açar.

Vücut Isısının Bozulmasını Engeller

Birçok tabakadan oluşan, içinde algılayıcı sinirler, dolaşım kanalları, havalandırma sistemleri, ısı ve nem ayarlayıcıları bulunan deri, kompleks bir organdır. Derinin en önemli özelliği, sağlamlık ve esneklik gibi iki ayrı niteliği birden taşımasıdır. Derinin bu özellikleri insanlara pek çok yarar getirir. Gerektiğinde serinlememizi veya ısınmamızı sağlayan deri bu işlemleri bizim bilmediğimiz başka yöntemler kullanarak da gerçekleştirmektedir. Örneğin; vücut ısısı arttığında alt derideki kılcal damarlar genişleyerek gereğinden fazla sıcak olan kanın vücudun nispeten daha serin olan dış kısmından geçmesini ve ısının dışarıya verilmesini sağlar. Böylece vücudun iç ısısında kısmi bir düşüş olur. Soğuk havalarda ise ter bezlerinin çalışması yavaşlar ve kan damarları daralır. Böylece deri altında kan dolaşımı azaltılır. Bu sayede vücut ısısının dışarı kaçması mümkün olduğunca engellenir. Üst derinin her iki tarafı da su geçirmez bir yapıya sahiptir. Dışarıdan vücuda ya da vücuttan dışarı su geçmez. Derinin bu özelliği sayesinde vücudumuza dışarıdan girebilecek nem nedeniyle vücuttaki su miktarının gerektiğinden fazla artması ya da su kaybıyla vücut dengesinin bozulması engellenmiş olur.

Olumsuz Etkilere Dayanıklıdır

Deri ilk bakışta dayanaksız görünse de vücuda dışarıdan gelebilecek yırtılma, aşınma vs gibi olumsuz etkilere karşı oldukça dayanıklıdır. Daha sert ve kalın olması halinde koruyucu özelliğinin artacağını düşünmek ise yanıltıcıdır. Çünkü daha kalın ve sert bir deri, hareket yeteneğini çok büyük ölçüde kısıtlayacaktır. Üst derinin en altında yaşayan bir hücre 'melanin' adı verilen bir renk maddesi üretir. Deriye rengini veren bu madde, deriye güneşten gelen ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinden korur. Deri yaşadığımız ortamın şartlarını sürekli olarak yoklayan, vücudumuzun en geniş organıdır. Birçok organın yapay olarak üretilmesi ve insan hayatının devamının sağlanması mümkündür ancak deri olmadan bir insanın yaşaması mümkün değildir. Çünkü insan vücudunun en hayati sıvısı olan suyun, deri olmadan vücutta tutulması mümkün değildir. Çok düşük miktarlardaki su kaybı dahi insanın ölmesine neden olabilmektedir. Nitekim ileri derecedeki yanık vakalarının ölümle sonuçlanmasının nedeni de derinin önemli bir kısmının yok olması sonucunda vücudun su kaybetmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder