8 Aralık 2009 Salı

Bakterilerin İletişim Yöntemi: Mesaj Baloncukları


Canlılar aleminin en hızlı çoğalan canlı gruplarından biri bakterilerdir. Bu mikro canlılar, çok kısa bir zaman içerisinde yeni şekillere girebilir ve dakikalar içinde sayıca milyarlarca artış gösterebilirler. Yaratıcının kainatta yarattığı kusursuz düzenin bir parçası olan bu canlıların kullandıkları haberleşme yöntemi de son derece ilgi çekicidir. Bakteriler, doğadaki diğer canlılardan farklı olarak, hızla çoğalan ve biyokimyasal etkileriyle canlılar aleminin dengesinin sağlanmasında büyük pay sahibi olan bir canlı grubudur. Hemen hemen her yerde yaşayabilen bu canlıların nüfusları bu sebeple çok fazladır. Bu yüzden bakteriler dünyanın en kalabalık topluluğu olarak kabul edilir. İnsan yaşamına çeşitli şekillerde etki eden bakteri topluluğunun hayranlık uyandıran birçok özelliği vardır. Kullandıkları iletişim sistemleri de bunlardan biridir. Düşmanlarını ve yiyecekleri görmek için sonar benzeri sistemler kullanan bu canlılar, aynı zamanda aralarında iletişim kurmak için kullandıkları “konuşma balonları” ile dikkat çekerler. Mesaj Baloncukları

Diğer tüm canlılar gibi bakterilerin de kendi aralarında bir iletişim bağı vardır. Bu iletişim, mesaj baloncuklarıyla gerçekleşir. Bakteriler birbirlerine kimi zaman dostluk mesajı anlamına gelen, kimi zaman ise bomba taşıyan mesaj paketleri gönderirler. Bu paket sistemi, kimyasallarla kurulan iletişimden çok daha farklı bir biçimde, sinyaller vasıtasıyla gerçekleşir. Bakteriler, sinyallerden oluşan mesajlarını ince bir bakteri zarı ile paketlerler. Bu paketçikler gerektiği zaman bakterilerin arasındaki iletişimi sağlar, gerektiğinde de karşılaştıkları düşmana bir nevi bomba paketi şeklinde toksinleri taşırlar. Şüphesiz burada dikkat çekici bir durum söz konusudur.

Hiçbir akla veya zekaya sahip olmayan bakteriler karşısındakinin dost mu düşman mı olduğunu nasıl anlamaktadırlar?

İletişim için kullandıkları mesaj baloncuklarını karşısındakinin düşman olduğunu kavrayıp bir anda nasıl zararlı hale getirmektedirler?

Tek hücreli bir mikroorganizmanın tüm bunları düşünmesi, planlaması, uygulamaya koyması ve kendi türünün tüm üyelerine anlatması mümkün müdür?

Ve en önemlisi bunların hepsinin evrimcilerin iddia ettiği gibi bir tesadüf olmasının imkanı var mıdır?

Elbette yoktur. Bütün bu detaylar bize Yaratıcının sergilediği muhteşem sanatının delillerinden bir bölümünü göstermektedir. Yaratıcı, bütün bu işlemleri gerçekleştiren bakteriyi yarattığı gibi, onu tehlikeler karşısında tedbirler almaya yönlendiren mekanizmayı da yaratmıştır

Düşmanlarını Aldatan Bakteriler

Bakteri bu paket sistemi ile bir başka korunma yöntemi daha elde eder. Bakteri zarından çıkan ve etrafı saran kabarcıklar, düşmanlar tarafından bakteri topluluğu olarak algılanır. Zarar verecek olan mikrop topluluğu, bakterinin yalnız mı yoksa kendi cinsleriyle mi çevrili olduğunu anlamaya çalışırken zaman geçer. Bakteri de bu sırada toksin bombardımanına geçecek vakti kazanmış olur. Burada durup düşündüğümüz takdirde karşımıza cevaplanması gereken yeni sorular çıkacaktır. Bu bakteriler kabarcıklar oluştururken bu kabarcıkların düşmanları tarafından bakteri topluluğu olarak algılanabileceğini nereden bilmektedir? Bakterilere bu bilgiyi kim vermiştir? Peki bakteriye zarar vermeyi hedefleyen mikroplar, bakteride böyle bir mekanizma olduğunu nasıl tahmin edebilirler? Tüm bu soruların cevabı bizlere mükemmel bir yaratılışı işaret etmektedir. Yukarıda bahsi geçen kompleks sistemlerin tamamı Yaratıcı’nın sonsuz kudretinin ve üstün yaratışının delilleridir.

Bakterilerin Canlılık İçin Önemi

Bakteriler olmadan yeryüzünde canlılığın sürmesi mümkün değildir. Toprağa atıp, çürüyüp ufalanacağından emin olduğumuz tüm atıklar, bakterilerin faaliyetleri sonucunda yok olurlar. Bakteriler, yeryüzündeki tüm atık maddeleri işlenebilir ve yeniden kullanılabilir hale getirirler. Ölü bir madde, bakterilerin vesilesiyle çürür. Bakteriler, bu maddenin her parçasını küçük minerallere ayrıştırır ve bunların besin olarak canlılara sunulmasını sağlarlar. Suyumuzu onlar arıtır, topraklarımızın verimini onlar artırırlar. Bedenimizde de önemli işler bakteriler tarafından gerçekleştirilir. Bakteriler, bağırsaklarımızdaki vitaminleri sentezler, yediklerimizi yararlı şekerlere ve polisakkaritlere (bir karbonhidrat grubu) dönüştürürler. Yemeklerle aldığımız yabancı mikroplara karşı savaşı da onlar gerçekleştirirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder